onsdag 29 augusti 2012

Barnakademin fyller 20 år

På Konstepidemins Dag håller Barnakademin och De Ungas en öppen verkstad framför hus 13 för alla åldrar. I samband med Konstepidemins 25-årsjubileum, firar vi också Barnakademins 20 år, med bilder i Restaurang Blå Huset, 1-23 sept.

Sedan Konstepidemin startades 1987 har arbetet med barn och unga varit en viktig del av Konstepidemins verksamhet. Barnakademin startades 1992 av Jens Mattiasson och en grupp konstnärer på Konstepidemin. Pedagogiken har utvecklats från idén om att det är samarbetet och själva skapandeprocessen som är det viktiga. Årligen tar Barnakademin emot flera hundra barn i olika övningar, med olika material och tekniker.

Barnakademin erbjuder barn, främst i åldrarna 5-9 år, att i grupp delta i olika skapande aktiviteter. Barnakademin har ett urval olika övningar där man olika slags material och tekniker. Idéerna föds under arbetsprocessen med materialet som utgångspunkt. Gemensamt för övningarna är att vi arbetar tillsammans men var och en på sitt eget sätt. Deltagarna får använda sin skaparglädje och samtidigt visa hänsyn. Det finns inget rätt och fel och många olika sätt att göra saker på. Resultatet är inte det viktiga utan vägen dit. Varje övning varar i ca 2,5 timme inklusive paus med fika.

Barnakademin samarbetar ofta med De Ungas på Konstepidemin, som främst vänder sig till unga mellan 13-30 år. De Ungas Akademi startade 1997 som Inspiratörssamtal. De Ungas har växt till såväl feriejobb, workshopserier, Möjligheternas rum och olika projekt.

För mer information om Barnakademin och De Ungas, kontakta sofia@konstepidemin.se

Inga kommentarer: