måndag 19 december 2011

Fokus: Offentlig videokonst

Den 7 december samlades ca 60 deltagare från hela regionen till ett seminarium för att diskutera frågor kring videokonst i offentlig miljö. Det var en innehållsrik dag med föredrag och debatt.
Louise Bown, filmkonsulent i Uppsala län, och Johan Anderung från Länskultur Gävleborg informerade om nätverket VideoGUD i Gävleborg, Uppsala och Dalarna.
Annica Karlsson Rixon berättade om Aview Nomad Gallery, som är ett nomadiskt samtida konstgalleri. Under seminariet genomfördes också ett Skypesamtal med Anna Viola Hallberg, som befann sig i Vitryssland för ett samarbete med Y-gallery i Minsk. Vi fick i realtid en rapport om den svåra situationen i landet och bristen på yttrandefrihet. 
Lillemor Petersson berättade om S.O.T. Konstvideofestival och om att jobba med internationellt kända konstnärers videoverk. Petra Johansson, som tidigare jobbat som intendent på Borås Konstmuseum med rörlig bild, delgav oss sina erfarenheter. Ulla Mogren från Galleri Konstepidemin, som tillsammans med konstkonsulenterna Maria Carlgren och Thomas Oldrell på Kultur i Väst arrangerade seminariet, avrundade dagen med att presentera en undersökning om ”milleniemonumentet” och statusen för det idag. Blå Huset serverade lunch och fika under dagen. Kort sagt, en mycket informativ och matnyttig dag.
Inga kommentarer: