tisdag 25 oktober 2011

Manifestation i Hammarkullen
Konstepidemin medverkade i Hammarkullen med ett Uppror mot den instrumentella människan!

I lördags, 22 oktober, var det premiär för Hammarkullens kulturvandring. Besökarna gick runt i området med karta i hand till en rad olika och aktiviteter. Filmvisning, livemusik, dans, poesi, workshop, karnevalsgruppernas "prova på", konstnärerna i Sandeslätts öppna ateljéer och man kunde ströva runt, smaka mat och köpa hantverk från olika kulturer. Det mesta arrangeras av lokala aktörer, men några var med från annat håll, som Konstepidemin.

Konstepidemin medverkade med ett uppror mot den instrumentella och en hyllning till den kännande människan i konstprojektet ”Nu är nu!”. En hyllning till känslor, fantasi och själva poesin i att vara människa!

I politiska dokument reduceras ofta människan och dess känslor. Vi gör motsatsen! Vi hyllar den levande människan och skapar egna dokument som bara är känslor. Känslor är viktiga och på allvar! Bakom allt vi tänker finns det känslor. I allt vi gör finns det känslor. En spontan teckning är en bild av känsla och har alltid en mening!

De som kom och ville gjorde  en egen bild, på papper med kritor. En bild av hur de känner sig just för stunden! Nu är nu! Dessa - närmare 100 bidrag! -  kommer att överlämnas till  kommunfullmäktiges ordförande i Göteborg Anneli Hulthén. De blir diarieförda och behandlade med den aktning som en äkta känsla bör visas.

- Vi gör en konstmanifestation, skapat med detta samtida dokument. Tänk på det som ett gruppfoto, fast det är känslor som visas. Kanske sår det ett förändringens frö, säger Torbjörn Steijner, konstnär och upphovsman, som tillsammans med Sofia Åhrman, projektledare och Nina Zetterquist, konstnär höll  i drop-in workshopen.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Konstepidemin took part in a cultural event, Culture walks, in Hammarkullen, a Gothenburg suburb, last Saturday. A workshop and a celebration to the sentient human being, fantasy and feelings; Nu är nu/Now is now! All visitors were invited to make a spontaneous drawing of their feelings in that very moment. All 100 drawings will be handed over to the City of Göteborg. They will be registered and treated with the respect that a real sense should be met with. Torbjörn Steijner, artist behind the idea, along with Sofia Åhrman, project manager and Nina Zetterquist, artist, held the workshop.

Inga kommentarer: