fredag 11 februari 2011

Idag var det full aktivitet i Möjligheternas rum

Möjligheternas rum är det tillfälliga rum som De Ungas på Konstepidemin har öppnat upp. Här får unga använda sin kreativitet och tillgång till en plats där de som vill berätta eller visa något på en offentlig plats kan göra det. Idag byggdes Endags-utställningen "Någonstans hemma" – där unga visar texter och bilder på temat.
Utställningens deltagare är: Abdalah, Almendra, Aya, Dounia, Fathi, Ismahan, Jasleen, Mustafa, Mobina, Sineemas och Vinicius.


– Barnen som ställer ut och har arbetat med temat är ”nyanlända”. Nyanlända betyder att det är barn som nyligen kommit till Sverige från ett annat land och inte talar svenska. Gemensamt är att de nu är elever under skolintroduktion. På förmiddagarna läser de svenska i förberedelse-gruppen och på eftermiddagarna går de i sina klasser på någon av skolorna. De kommer i från flera olika länder och här talas åtta olika modersmål. En i gruppen har varit här i 2 veckor och den som varit här längst har varit i Sverige i 3 år, erättar Bruno Lopez, pedagog och ledare som arbetar med eleverna.


– Under en vecka har vi tillsammans arbetat med temat ”Någonstans hemma”. Sofia Åhrman, projektledare på Konstepidemin inspirerade oss genom att ge oss möjligheten. Vi började med en kort fotokurs och sedan gick alla ut i smågrupper och fotograferade saker som berörde dem på olika sätt. Bilder som finns i deras närmiljö och som de på något sätt var och är intresserade av. Så har vi haft samtal om att befinna sig någonstans och vad hemma är, det kan vara ”hemma i hjärtat” eller en fysisk plats. Genom bilderna som barnen fotade och berättade om, ser jag saker i mitt Göteborg och Sverige med andra ögon. T ex spårvagnarna och annat som jag ser varje dag och därför inte längre ser, ser jag på nytt, säger Anita Falkengaard, lärare.

Välkommen på utställningen i morgon, lörd 12/2 kl 12-16!


Inga kommentarer: