torsdag 10 juni 2010

Snart kommer De Unga 2010


 Hallå, Sofia Åhrman, projektledare för de Ungas, hur känns det?
– Äntligen, nu är dom snart här!

Berätta lite!
– På måndag berikas Konstepidemin av tjugotvå efterlängtade 17-åringar som gör konst till glädje för andra.  Feriearbetarna som Konstepidemin tar emot är häften killar och hälften tjejer från olika delar av Göteborg, och de är alla framlottade i Göteborgs stads sommarjobbslotteri. De arbetar på Konstepidemin den 14 juni tom 8 juli, under handledning av konstnärerna Nina Zetterquist, Ewa Brodin och Torbjörn Steijner.

Projektledare är Sofia Åhrman. Konstepidemin samarbetar med Lekterapin på Drottning Silvias barn och ungdomssjukhus. Sommarjobbarna skall arbeta på temat "väntan". Barnen på sjukhuset och personalen på lekterapin har efterfrågat konstverk i form av: brevlådor till avdelningarna, mosaikplattor till lekterapins gård och lekkuber och bildspel till väntrummen.  Det är ett aktivt sätt visa på konstens betydelse i samhället, genom att verksamheten direkt produceras för en mottagare.

Kommer man att kunna få se något av det ungdomarna gör?
– Javisst, måndag 5 juli kl 13 - 18 har De Ungas SommarAkademi öppen ateljé, i hus 10 på Konstepidemin. Då kan man prata med alla som medverkar och ta del av den sista finslipningen av slutproduktionerna innan feriearbetarna levererar dem till drottning Silvias Barn- och ungdomssjukhus.


Jag har hört att ni håller på med en spridning av idéer i ett större sammanhang?
– Ja, De Ungas är en för bra idé för att bara finnas i Göteborg! Därför är det extra roligt att vi har fått beviljat fortsatt stöd av Arvsfonden för att kunna dela med oss och sprida kännedom om projektet i hela Sverige. Vår önskan är att det finns typ minst tio liknade projekt om ett par år :-)  Konsten är ett redskap och ger alternativa uttrycksmöjligheter, dessutom gör feriearbetarna konkret nytta och arbetets slutresultat är betydelsefullt, vilket stärker självkänslan.

Det är inte första gången feriearbetare är här, vad är det för nytt i år?
– Jo i år ingår De Ungas SommarAkademi i ett samarbetsprojekt med Gullspång och Skövde. Projektet heter Dissektion Sommar Kompetens (DSK1) och är ett sätt att dela erfarenheter, både för de medverkande ungdomarna och för oss som jobbar med de olika projekten! Under arbetet kommer det därför kontinuerligt att bloggas och knytas kontakter på olika sätt med de andra deltagande projekten inom DSK1. Dessutom inbjuds alla ungdomar som medverkar i de olika kommunerna att stråla samman i en gemensam höjdpunkt, genom att ses IRL, under Göteborgs Kulturkalas, den 12 augusti kl.12 - 20. Då blir det en öppen workshop och ett gemensamt pimpande av tältet i Bältespännarparken.

Project manager Sofia Åhrman tells about this summer's event: 22 young people will work together with three Konstepidemin artists Nina Zetterquist, Ewa Brodin och Torbjörn Steijner. They will produce pieces for a childrens' hospital on the theme "waiting", requested by children and staff at the hospital.

There will be an open house-day, Monday July 5, 13.00 - 18.00. This summer we will begin to spread the ideas and methods that this project is based upon, to other Swedish cities. The project cooperates with similar youth programs in the West Swedish region. The participants will have a creative encounter at the Gothenburg Culture Festival, August 12, 12.00 - 20.00.

Inga kommentarer: